Zasady konkursu

Opis zadania eliminacyjnego

Tematem konkursowym jest Twoje ulubione danie z kaczki!

Masz apetyt na wygrywanie? Stwórz wyjątkową kompozycję smaków i zachwyć jurorów swoim pomysłem. Kaczka w duecie ze słodkimi owocami, wytrawnymi sosami czy chrupiącymi dodatkami może zaskoczyć bogactwem smaku. Pokaż, jak kreatywnie podchodzisz do tego rodzaju mięsa i weź udział w tegorocznym konkursie!

Przygotowując danie konkursowe, uczestnicy powinni stosować się do następujących wytycznych:

  • Gramatura - danie konkursowe powinno mieć 150–250 g,
  • Tekstura i konsystencja - na talerzu powinny znaleźć się elementy o różnych teksturach konsystencjach przygotowane różnymi technikami,
  • Kolor - różnorodne, niemonotonne, sezonowe,
  • Smak - indywidualne i wyczuwalne, harmonijnie się ze sobą łączące, sezonowe składniki – powinny być bazą dania,
  • Less waste - uczestnik powinien starać się wykorzystać cały produkt.

Prześlij zdjęcie oraz recepturę swojego dania za pośrednictwem strony Chefs en Or i dołącz do rywalizacji!

Opis zadania finałowego

Tematem Wielkiego Finału jest danie z kaczki, botwiny lub buraka oraz octu balsamicznego.

Masz apetyt na zwycięstwo? Stwórz wyjątkowe danie, które zachwyci jurorów smakiem, kompozycją i techniką wykonania!

Oto najważniejsze zasady finałowego wyzwania:

  • Produkty obowiązkowe – cała kaczka, botwina lub burak oraz ocet balsamiczny muszą znaleźć się w Twoim daniu.
  • Produkt niespodzianka – każdy uczestnik wybierze co najmniej jeden składnik z wyspy produktów tg Economy, która zostanie zaprezentowana dzień przed konkursem.
  • Prezentacja – danie musi być podane na 6 talerzach, uwzględniając różnorodne tekstury, kolory i techniki kulinarne.
  • Sezonowość i less waste – wykorzystaj pełnię smaku sezonowych produktów i ogranicz marnowanie składników, kreatywnie przetwarzając wszystkie elementy dania.
  • Zasady przetwarzania produktów przed konkursem – dozwolone jest jedynie podstawowe przygotowanie składników:
    • Warzywa – umyte, obrane, opłukane, nierozdrobnione (można przywieźć np. 1/4 jabłka, jeśli tylko tyle wymaga receptura).
    • Owoce – umyte, sparzone, oddzielone od pestki, nierozdrobnione.
    • Grzyby – świeże, mrożone lub rozmrożone mogą być zblanszowane, ale niekrojone.
    • Mięso – odkostnione, odważone, ale niezamarynowane.
    • Nabiał – odważony.
    • Jaja – wybite, odseparowane.
    • Suche produkty – odważone, mogą być namoczone, jeśli tego wymaga receptura.
    • Płyny – odważone.
    • Wywary, sosy – dozwolone, ale nie jako gotowy końcowy produkt – muszą zostać przetworzone podczas konkursu.
    • Oleje, masła – mogą być aromatyzowane (np. olej ziołowy, masło wędzone).
    • Dopuszczalne są produkty liofilizowane i suszone.

Pokaż swój talent, kulinarną precyzję i stwórz danie, które podbije podniebienia jurorów!